суботу, 7 липня 2018 р.

Магічний день з Мареною


Ой та на Івана , ой та на Купала
Там дівчина квіти збирала, в пучечки клала,
До річки несла, в воду пускала.
Ой зійди, сонце, світи та не грій,
Що б мій віночок та не згорів.
 Щоб мій віночок живий зостався
Та милому в руки, щоб дістався.
Найколоритніше та найцікавіше свято яким закінчується літній сонячний цикл календарних дохристиянських свят- це свято Івана Купала.
В с.Мизове було організовано фольклорне свято «На Івана на Купала нічка мала». Купальські заходи, які проходили в селі надавали можливість жителям непросто бути споглядачами, а стати учасниками обрядового дійства.
Концертна програма тривала кілька годин і супроводжувалася красивими обрядами, яскраво відтвореними фольклорними, вокальними колективами та солістами. В заході взяли участь багато дітей. На святі панувала казкова атмосфера з мавками, Водяним та циганами. Під час дійства учасники заходу    , водили веселі хороводи навколо деревця – Купали (Марени), яке було прикрашене різнокольоровими стрічками. Хлопці розвели багаття і спалили ляльку –опудало, щоб не приносило людям зло.
 Запальна молодь відчайдушно стрибала через вогонь, щоб позбутися всіх нещасть та знайти свою долю, а незаміжні дівчата пускали вінки з квітів і трав на воду, щоб знайти свого судженого. Молодь активно брала участь у різноманітних іграх та конкурсах.
Окрасою вечора стали народні пісні у виконанні учасників  фольклорних ансамблів. Зачарувало гостей свята виконання пісень у супроводі  Шум Ольги та Шух Олександри.
Варто відзначити, що до гулянь готувались заздалегідь: робили опудало, розкладали вогнище, прикрашали місце проведення, виготовили сценічні костюми, плели вінки із польових квітів. Задоволеними лишились не тільки діти, а й дорослі, які веселилися разом із ними.
Учасники конкурсної програми отримали солодкі подарунки та призи.
Свято Івана Купала у Мизовому вдалося на славу. Обличчя глядачів світилися радістю. Усмішки, гарний настрій, позитивні емоції – все це зарядило людей на цілий рік.

З прекрасним святом Івана Купала!
Нехай кожен зустріне свою щасливу долю!



























Немає коментарів:

Дописати коментар