вівторок, 28 березня 2017 р.

Тарасова доля


                    Тихий ангел пролетів
Мені ж, мій Боже, на землі
Подай любов, сердечний рай!
І більш нічого не давай!
Генії рідко коли були щасливі в любові. Т.Шевченко, як і кожен поет, закохувався часто. Однак лиха недоля переслідувала його все життя, не даючи йому щастя жити у шлюбі, у любові з дружиною, про яку мріяв.
 Так хто ж вони були - музи, що надихали поета, дарували йому радість і що навівали смуток, любили і кохали його?  Саме цим, безмежно щасливим та водночас трагічним струнам душі Тараса Шевченка, було присвячено літературно - мистецьку композицію «Тихий ангел пролетів» який відбувся в будинку культури с. Мизове для жителів села. Цього разу  на заході не лунали рядки з поезій, не демонструвалися малюнки Кобзаря. Перед присутніми неначе промайнуло все життя Тараса Григоровича у образах жінок, кожна з яких забрала з собою частину Шевченкової душі: Глядачі розкрили для себе Т. Шевченка – романтика. Особливе    місце    в    житті    Тараса Шевченка займає княжна Варвара Рєпніна. Вона була жінкою особливою. Так саме «тихим ангелом» назвав княжну Репніну поет. Цей романтичний образ влучно зіграла вчитель молодших класів Ольга Борисюк, Неперевершено виконав роль Тараса Шевченка Іван Котік – активний учасник драматичного гуртка мизівського будинку культури. Бобела Наталія вжилася в роль  строгої  княгині Варвари Олексіївни. Валентин Сачик і Шевченкові музи Шух Вікторія, Шух Олександра, Ященко Марія, Білокур Катерина , Оля Шум   тонко  і ніжно передали  стан душі поета .  Таємничості заходу надавала зворушлива мелодія під час якої велася розповідь ведучих Сачик Н. та Онищук Т. про жінок, що залишили свій слід в житті поета. Звучали  пісні  Івасюка та  ліричні мелодії О.Пономарьова, твори композитора Шопена.   
Втім , кожна грань Тарасового життя така яскрава і незбагненна, що ми ніколи не маємо шансів вичерпати глибину Божих дарів , котрими він обдарував Україну.




Немає коментарів:

Дописати коментар