неділю, 2 лютого 2014 р.

День пам"яті героїв Крут

Крути 
- символ національної честі

 

І згадую чомусь я мимоволі
Великих лицарів своїх;
Лежать вони покинутими в полі
І без хрестів могили їх.
О.Олесь
 Бій під Крутами — бій, що відбувся 29 січня 1918 року на залізничній станції Крути під селищем Крути та поблизу села Пам'ятне на Чернігівщині, за 130 кілометрів на північний схід від Києва. Цей бій тривав 5 годин між 4-тисячною більшовицькою армією Михайла Муравйова та загоном з київських студентів і бійців вільного козацтва, що загалом нараховував близько чотирьох сотень вояків.
Дорога від залізничної станції Крути веде до поля, де відбувався бій. Поїзди, проходячи повз цю маленьку станцію, стишують хід, а в день, коли сталася трагедія, тривожно сигналять... Немов будять приспану й присипану порохом забуття за часів СРСР нашу пам’ять про тих, хто поклав голову в цих полях, захищаючи незалежність молодої Української держави. Передчасно зів’ялий цвіт, юні романтики...
        Там стоїть пагорб, на якому височіє потрісканий від дощів та вітрів березовий хрест. На скромній табличці вигравірувано напис: «Тут береже Україна вічний сон молодих своїх синів, які загинули героїчною смертю в боротьбі за її волю під Крутами».
В ЗОШ І-ІІІ ст. с. Мизове з учнями 9 класу  проведено годину пам"яті  героїв Крут.

Мета заходу:формування в учнів почуття патріотизму, любові до свого народу, його історії та героїчного минулого;формування й розвиток мотивації, спрямованої на підготовку до захисту Вітчизни, на прикладі подвигу однолітків;формування інтересу до літератури про бій під Крутами.

 


Вічна слава і світла пам’ять юним українцям, які холодної далекої зими 1918 року віддали свої життя, щоб сьогодні під мирним небом України ми були вільними, щасливими на рідній землі.
Минуть роки, століття, а память про юнаків-героїв не загине.

Ви за свободу гинули без скарги
Серед пожеж і руїн,
Вічна вам память, вічна вам слава
І наш доземний поклін.


 

1 коментар:

  1. Ми повинні пам'ятати і розказувати дітям про такі сторінки історії нашої України

    ВідповістиВидалити