суботу, 24 вересня 2016 р.

(до Всесвітнього дня бібліотек)

               Свято народження книги "Мій зов" М. Шаясюка
  Село моє, для мене ти єдине!,
Для мене ти найкраще на землі!..-
Моє життя, моя любов й родина-
Все зігрівалось у твоїм теплі!
М.Шаясюк
  Цей вересневий  день  надовго запам’ятається жителям  села Мизове, які взяли участь у презентації книги   про їх рідне село, - «Мій зов», автором якої є вже всім добре відомий на Старовижівщині своїми краєзнавчими  дослідженнями історик, поет - аматор, учасник хору «Надвечір'я», місцевий краєзнавець Микола Шаясюк.
  Адже це була не просто презентація, а  святкування дня народження книги про село, люди якого воліють знати свою історію та історію землі, на якій вони зростали. Відкрила краєзнавче свято віршем «Мамі» на слова Миколи Шаясюка учениця 10 класу Шум Ольга, бо саме матері земляка -   Олександрі Терентіївні присвячена ця книга.   Ведучі заходу Наталія Сачик та Наталія Мацелик, представили книгу Миколи Олександровича,   яка написана в  пам'ять про всіх, хто своїм життям творив історію села, вклав у його розвиток свої сили,  свою любов і надію на краще майбутнє.
    Довгі десятки років автор вивчав документи, збирав свідчення односельчан, аби відтворити історичні віхи рідного населеного пункту. В результаті плідної праці вийшла книжка тиражем в кількості  100 екземплярів та вміщує 182 сторінки із фотографіями від найдавніших днів до сьогодення, навіть 10 примірників видано у невеличкій приватній типографії у Канаді.



   


Чимало   досліджень Миколи Олександровича друкувалися на  сторінках районної  та обласних газет.  Публікувалися  і   поетичні  твори, гуморески у збірках «На берегах Вижівки», «Летять літа», «Надвечір’я моє…». Його краєзнавчо-дослідницькими доробками , зібраними в мизівських бібліотеках у папці  під назвою «Видатні особистості рідного краю» , користуються школярі та студенти нашого села  Це є цікавою знахідкою як для молоді так і для людей більш зрілого віку. Ведеться краєзнавча картотека статей періодичних видань. В планах бібліотеки поширити інформацію про  дослідження нашого земляка через мережу Інтернет,  виставивши на блозі бібліотеки «Книжкове місто», доповнивши  розділ «Минуле і сучасне села Мизове».
    Автор сподівається , що хтось з представників молодших  поколінь, особливо талановиті і невтомні, доповнять книгу , зібравши нові матеріали про  буремну минувшину  Мизового, «бо без знання і розуміння своєї  минувшини людство, мов немовля, народжене вчора»(І.Корсак).
  На презентацію книги в вітальні ошатного   будинку культури  с. Мизове зібралася різна категорія читачів: освітяни, працівники культури, медичних закладів, люди різних професій, уподобань, учні мизівської школи та молодь, яких об’єднує спільне – любов до рідної землі.
    Своїм виступом всіх присутніх порадувало народне аматорське вокальне тріо «Барви» мизівського будинку культури, виконуючи українські пісні. В дарунок автору на його слова, покладені на музику Петром Сачуком, вперше прозвучала пісня «Старовижівщині»
   А потім, як на будь-яких презентаціях гарних книг, довга черга до автора за автографами.
    Учасники презентації мали змогу переглянути виставку книг та дослідницьких доробок М. Шаясюка.









1 коментар: