пʼятницю, 25 листопада 2016 р.

День пам"яті жертв Голодоморів

 26 листопада
вшановуємо пам’ять загиблих від Голодомору –  
                 геноциду Українського народу
           День пам'яті жертв Голодоморів.

 Запроваджений згідно з Указом Президента Віктора Ющенка № 431/2007 від 21 травня 2007 називається «День пам'яті жертв голодоморів».
В Указі сказано: « На підтримку ініціативи громадських організацій, Міністерства культури і мистецтв України, Державного комітету України у справах релігій, Державного комітету телебачення і радіомовлення України постановляю: Установити в Україні День пам'яті жертв голодоморів, який відзначати щороку у четверту суботу листопада».
  У квітні 2010 року ПАРЄ ухвалила постанову, в якій привітала рішення української влади встановити національний день пам'яті жертв голодоморів, та закликає владу інших постраждалих країн встановити аналогічну пам'ятну дату для вшанування жертв режиму.
Голодомор в Україні – найтяжчий злочин проти людства, спланований і реалізований керівництвом колишнього Радянського Союзу проти українського народу. Голодомор 1932 – 1933 рр. – одна з найтрагічніших сторінок нашої історії, про яку десятиліттями замовчували. Архівні джерела (опубліковані і ті, що зберігаються в архівах України, Росії і деяких європейських країн) – мають незаперечні докази штучного походження голоду в Україні.
Пам’ять – нескінченна книга, в якій записано все: і життя людини і життя країни. І сьогодні, через 83 роки, жахливо ступати болючими стежками страшної трагедії, яка розігралася на благословенній землі квітучого українського краю.
1933 рік. Найчорніший час в історії України. В світі не зафіксовано голоду, потрібного тому, що випав тоді на долю однієї з найродючіших земель країни.
Як сталося, що без стихій, без засухи, без іноземного нашестя все могло відбутися на нашій хліборобній Україні, яка була житницею Європи?
Українська нестерпна сюїта...
А навколо – одна сон – трава –
Умирать почали у квітні,
Коли всюди – все ожива...
Традиційно в цей день громадяни відвідують поминальне богослужіння і покладають символічні горщики з зерном та свічками до пам'ятників жертвам голодоморів в Україні.
      З  метою виховання у дітей співчуття до людських страждань,почуття болю за свій народ, його минуле та майбутнє в школі с. Мизове було проведено лінійку присвячену цій страшній трагедії Ведучі пригадали настрашніші сторінки у новітній історії українського народу. Вшанували пам'ять жертв голодомору хвилиною мовчання.
    В сільській бібліотеці учні 9 класу переглянули презентацію"Голодомор". Читачі пройшлися болючими  стежками страшної трагедії.

Для користувачів бібліотеки підготовлено
виставку:



Немає коментарів:

Дописати коментар