середу, 15 березня 2017 р.

Історія української народної вишивки.

                          Український рушник – в обрядах та звичаях
     В бібліотеці філії с. Мизове 15 лютого було дуже людно. Адже там було  проведено народознавчу годину на тему: «Історія української народної вишивки. Рушник – в обрядах та звичаях», яку підготували і провели учасники клубу за інтересами «Вишиванка», для читачів різного віку , які знають і пам’ятають історію своїх предків, і надають їй великого значення.
   Мета заходу  ознайомити глядачів   з   історією   української народної вишивки; поглибити знання щодо одного з  головних символів українського народу – рушник – оберіг; виховувати любов до батьків та родини , шанувати працю інших людей, прививати бажання до вишивки.
    Саме про українські традиції, пов’язані з вишитими рушниками, розповідали учні 6 класу та бібліотекар
   Присутні   з великим інтересом слухали цікаву інформацію про історію української народної вишивки, яку розповідала Сачик Богдана. Чудодійна оберегова сила рушника в його візерунках.



    Рушник можна читати так, як читають книги. Треба лише розумітися на орнаментах. Сидько Маряна, Сашук Софія,    детальніше ознайомили з символікою кольорів, елементів, візерунків.  Лисик Дарина ознайомила присутніх з «найстаршим» рушником бібліотеки, якому 80 років. Уважно слухали читачі і Гулечко Оксану, яка розповіла легенду про рушник.

    Присутнім було цікаво переглядати відео-майстер клас по виготовленню домотканого лляного полотна. Також була   представлена презентація на тему: «Рушник в обрядах і звичаях». В бібліотеці була зроблена виставка вишитих рушників різними орнаментами та різних часів.
   Український рушник часто порівнюють з піснею,  витканою і вишитою  на полотні. Діти  прослухали також пісні «Пісня про рушник» , «Два кольори», «Рушник вишиваний» .Завершився захід такими словами:
Шануймо, друзі, рушники,
Квітчаймо ними свою хату.
То обереги від біди
Шануйте ті, що дала мати.

Немає коментарів:

Дописати коментар